-


Ingatlanpiaci hírek

Szigorodott, de nem húzta be teljesen a féket a hitelpiac - 2018.10.09.Szigorodott, de nem húzta be teljesen a féket a hitelpiac - 2018.10.09.

Szigorodott, de nem húzta be teljesen a féket a hitelpiac

Az adósságfék-szabályozás szigorítása utáni első időszak tapasztalatai alapján nem enyhül a jelzáloghitelek iránti kereslet. A szigorodó szabályok és a pénzintézeti termékek áremelkedése ellenére mindenki megtalálja a számára ideális konstrukciót, bár néha ez komolyabb előkészületekkel jár. A szigorodó 5 éves kamatperiódusú hitelek veszíthetnek a piaci arányukból, látványosan nőhet a legalább 10 évig fix kamatozású termékek szerepe a Duna House friss elemzése szerint.

Az októberi tapasztalatok alapján nem csökkent a kereslet sem a lakáspiacon, sem a hozzá kapcsolódó jelzáloghitel piacon. A hitelpiaci szigorítás miatt a pénzügyi közvetítők szerepének erősödését várják a szakemberek: „Az első napok ügyfélvisszajelzései és igénylésre beadott hitelügyletei alapján elmondható, hogy a szigorodó szabályok nagyobb figyelmet és körültekintést igényelnek a hitelfelvevőktől. Míg régebben esetlegesen egy-két bank ajánlatai közül választottak a kizárólag fióki kiszolgálást választó ügyfelek, ma szükségszerű és javasolt is minimum 3 ajánlatot összehasonlítani. Ez a pénzügyi szakértők bevonásával lényegesen egyszerűbb, és áttekinthetőbb, mintha banki hirdetményekből önállóan kellene tájékozódni az ügyfeleknek – ami természetes, hiszen egy átlagos magyar életében kétszer vásárol ingatlant. A kellő körültekintés a hitelfelvétel sikerességét, gyorsaságát garantálhatja, és költségmegtakarítást érhetünk el, ha több bank ajánlatát versenyeztetjük.” –nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője.

A Duna House Hitelcentrumának szakemberei szerint a szigorítás elsősorban az 5 éves kamatperiódussal hitelt felvenni szándékozók ügyletei esetében jelent változásokat, de a hitelkonstrukció részleteinek módosításával az ügyfelek legnagyobb része problémamentesen jut át a hitelbírálati folyamaton. A hitelügyletek kamatperiódus szerinti megoszlásának idei második negyedéves adatai szerint a legalább 5, de kevesebb mint 10 évre fixált kamatperiódusok a fővárosban voltak a legnépszerűbbek, itt az ügyletek 62%-a ebben a konstrukcióban köttetett, Nyugat-Magyarországon 49%, míg Kelet-Magyarországon 61% volt ennek aránya. A jelzáloghitel adatok harmadik negyedéves adatai a Duna House Barométer október 12-én megjelenő számában kerülnek publikálásra.


Vissza az előző oldalra!
- Magyar